top of page

Proseni narastek

  • Writer: UHR
    UHR
  • Apr 13, 2020
  • 2 min read

Updated: Apr 24, 2020

Sprememba načina prehranjevanja je prinesla veliko spoznaj. Med drugim tudi to, da prosena kaša ne paše samo v »bujto repo«, ampak jo lahko koristno vključimo tudi v pripravo zajtrka. Prehranska svetovalka mi je posredovala recept za proseni narastek, ki je bil objavljen nekoč v neki časopisni prilogi.


ree

Tam je med drugim pisalo še tole:

»Proso je zelo prijazno do želodca in črevesja, je pravi balzam za uničeno črevesno floro. Pospešuje odvajanje vode iz telesa in uravnava črevesno floro, vsebuje večjo količino fosforja, magnezija, železa ter silicija. Pravzaprav vsebuje silicijevo kislino v topni obliki, česar ni v drugih žitih in ga zelo priporočajo tudi za učvrstitev zob, nohtov in las. Ker vsebuje kar osem esencialnih aminokislin je proso zelo zanimivo za vegetarijance – predvsem vegane. Dokazano izboljšuje vid ter je učinkovito naravno zdravilo pri težavah s kožo. Zavira kopičenje holesterola in tvorbo žolčnih kamnov ter bolezni ožilja.

In še napotek za kuhanje – če ima oluščeno proso grenak priokus, ni popolnoma sveže in je grenko zaradi saponinov, zato se priporoča, da kupljeno proseno kašo pred pripravo najprej prelijemo z vročo vodo, dobro premešamo in precedimo, šele nato dodamo svežo vodo in jo kuhamo."


Sestavine:

1 liter mleka

25 dag prosene kaše

100 g datljev

malo soli

4 jajca

kokosovo maslo

6 jabolk

cimet


Priprava:

Datlje namoči v vročo vodo. Pusti stati dve uri. Nato vodo odcedi in datlje spasiraj v datljevo pasto. Proseno kašo temeljito speri z vročo vodo in odcedi. Skuhaj v enem litru mleka, kateremu dodaš ščep ali dva soli. V eni posodi stepaj rumenjake z datljevo pasto, tako dolgo dokler ne nastane fina penasta zmes. Posebej stepi beljake v trd sneg. Ko je prosena kaša kuhana pusti, da se nekoliko ohladi, potem pa vmešaj nekaj gramov kokosovega masla. Zmes kaše in masla postopno dodajaj v zmes rumenjakov in datljev. Dobro premešaj in na koncu ročno in na rahlo vmešaj še sneg iz beljakov. Jabolka naribaj, jih začini s cimetom in prav tako ročno primešaj v maso. Peci 40 min na 180°C.


Predlog za serviranje:

Proseni narastek lahko spečeš v kakršnem koli pekaču. Svetujem ti, da uporabiš kakšnega keramičnega in potem kar v njem na mizo postrežeš narastek. Odlično paše zraven sveže jagodičevje, lahko pa okus popestriš s sadjem po tvojem okusu. Tukaj je narezana na trikotnike, okrašena s skyrom, svežimi jagodami in zelo na tanko narezanimi kolobarji mladih špargljev. 

ree

Za zajtrk ali morda celo sladico po lahkem kosilu je privlačna tudi »porcijska« peka. Uporabi ognjevarne steklene ali keramične skodelice v katerih lahko spečeš proseni narastek in ga nadgradiš s sadjem. Jesenska verzija prosenega narastka je dopolnjena z rezinami kakija, popečenimi rezanimi sliv in praženimi oreški.


ree

Comments


Zadnje objave

© 2020 Avokavo

bottom of page